Gruyères & omgeving

Gruyères is een pittoresk, traditioneel en autovrij dorp dat ligt op een heuveltop (810 meter hoogte) in de Zwitserse Midlands in het kanton Fribourg. Het woord Gruyères doet je waarschijnlijk direct denken aan de beroemde Gruyère-kaas en de traditionele kaasfondue Maar Gruyères is ook een charmant middeleeuws dorp met uitzicht over het Sarinedal omringd door de Alpen aan de ene kant en de weilanden aan de andere kant, waar grazende koeien het landschap compleet maken.  

Bij aankomst is het eerste wat je ziet het 12e eeuwse kasteel van Gruyeres. Rond het kasteel staan huisjes met houtsnijwerken kozijnen, een pleintje met grove keien en een waterput, de start en de finish van de Tour de Gruyères. Het dorp is gelegen binnen historische en perfect bewaard gebleven muren, met oude torens en de prachtige Saint-Théodule uit de 13e eeuw. Het hoofdplein van het dorp biedt een fascinerende sfeer: Zwitserse Midlands' traditionele gebouwen, diverse boetieks met souvenirs, ambachtelijke producten en restaurants waar je kunt genieten van de lokale specialiteiten en nog veel meer geweldig eten uit de regio Gruyères.

Het meer van Genève

Het Meer van Genève (Lac Léman of Lac de Genève) is één van de grootste meren van Europa op de grens tussen Zwitserland in het noorden en Frankrijk in het zuiden. Het heeft een oppervlakte van 584 km² en is maximaal 310 m diep. Het wordt vooral gevoed door de Rhône, die het meer in het zuidoosten bereikt en in het zuidwesten bij Genève weer verlaat. Het meer ligt ingesloten tussen de Jura, een smalle berg strook met als hoogste top de Mont Tendre (1679 meter) en de Alpen. Het is aan de kust van het Meer van Genève soms moeilijk te zien waar het ene wijndorp ophoudt en het andere begint. Opvallend zijn de vele modern aandoende huizen. Met boven elkaar gelegen terrassen liggen die direct aan het meer. Fraaie bomen en planten kleden de kust verder af. Wat dat betreft hebben de dorpjes in de Zuidelijke Jura een heel ander sfeertje: stoffiger, Frans-rommeliger en met oudere gebouwen. Langs de kust zul je veel villadorpen zien. Er zijn ook stadjes met wat meer geschiedenis aan deze 'Zwitserse Rivièra'. Montreux draagt nog de sfeer van het oude badtoerisme uit. Lausanne de status als Olympische stad dat als een trap boven het meer is gebouwd.

Wie eenmaal het kasteel Chillon bij Montreux heeft bekeken, krijgt de smaak te pakken. Er staan weinig kastelen zo mooi in het Meer van Genève. Ook La Sarra, Vevey, Morges, Aubonne en andere burchten hebben de kasteelpoorten wijd open staan. Bezienswaardig zijn de Romaanse kerken (Bursins, Cossonay, Nyon). De tuinliefhebber krijgt een weelde aan mooie tuinen voorgeschoteld. Het lijkt wel of alles even goed bloeit aan het meer van Genève. Mooie tuinen vind je in Aubonne, Pont de Nant en Villars. Prettig ogende steden zijn Lausanne en Montreux.

 

Cailler Chocoladefabriek

De chocoladefabriek van Cailler, van het overkoepelende Nestlé, ligt in het dorpje Broc, aan de zuidzijde van het meer van Genève. In het museum kun je een rondwandeling volgen en een proeverij ondergaan. Er is ook een fabriekswinkel, met een hele muur vol chocoladerepen in alle smaken die er maar zijn. Voor een beker warme chocolademelk kun je het museumcafé induiken.